Türkiye'de en geniş hisse senedi portföyüne sahip yatırımcı grubu olan yabancı yatırımcılar rekor hızda ülkeden çıkıyor. Bu durum 2007 yılından bu yana çalışan sayısı zirveye çıkmış ve 85 kurumun üçte birinin ilk çeyrekte zarar yazdığı aracı kurum sektörünü baskı altına alıyor.
BusinessHT'de yer alan habere göre, BIST 100 2011'den bu yana en kötü yıllık performansa ilerlerken, finansal kurumlar Türkiye'deki operasyonlarını daraltmaya başladı.
Avusturyalı Erste çalışan sayısını azaltırken, Renaissance Capital İstanbul ofisini kapatmayı planlıyor. Burgan Yatırım'da 20 kişinin işine son verildi. SPK Başkanı Kasım seçimlerine giderken bu durumun geçici bir trend olduğunu söylese de Türkiye'deki traderlar daha birçok aracı kurumun sırada olduğunu söylüyor.
Deutsche Asset & Wealth Management Investment GmbH'da bir Türkiye fonu yöneten Sebastian Kahlfeld, "Tüm piyasa daha da az uygun hale geldi. Buna piyasanın gerilemesini ve daha düşük değerli işlemleri eklerseniz aracı kurumlar hem işlem hem de marj kaybediyorlar" değerlendirmesini yaptı.
Duet Asset Management portföy yöneticisi Michel Danechi, "Coca Cola İçecek'i takip eden çalışan sayısı ondan 60 kat büyük olan ana ortak şirketi takip eden analist sayısına neredeyse eşit. Bu durum sektör hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor" değerlendirmesi yaptı.
Piyasa değeri bakımından Türkiye'nin beşinci büyük bankası olan Halkbank'ı ise 33 analist takip ediyor. Bu rakam, ondan 20 kat büyük Goldman Sachs'ı takip eden analistlerin sayısından bir fazla.
Türkiye'de borsa gelişen ülkeleri sarsan satış dalgasında bu yıl üçte bir oranında değer kaybı yaşadı. 4 Eylül itibariyle 2015 yılının ilk sekiz ayında yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvillerden 6 milyar dolarlık çıkış yaptı.
BIST 100 endeksi bu yıl yüzde 17 geriledi. 7 Eylül'de borsadaki işlem hacmi Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye geldi.
Ünlü Portföy Yönetici Direktörü Murat Gülkan, "Artık, araştırmanızı yazıp, onu müşteriye gösterip, sonra da onun sizin aracılığınızla işlem yapmasını beklediğiniz eski iş modeli için bir piyasakalmadı. Çok az şirket değişen ortama uyum sağladı ve büyüdü" diye konuştu.
Seçimlere giden Türkiye için traderlar 2016 yılına kadar da yukarı yönlü bir çıkışın olası olmadığını söylüyor. Renaissance Capital analistleri Michael Harris ve Charlie Robertson'a göre "Türkiye kesin olarak gözden düştü"